Ongeacht je resultaten, zal je doorstromen naar de volgende grade!
- ellenbackx
- 15 feb 2016
- 3 minuten om te lezen


Vandaag begon onze eerste echte stagedag. We observeerden de klassen en maakten kennis met het dagelijkse onderwijs in Zuid-Afrika. Tijdens de voormiddag volgden we ieder een klas. De kinderen waren enthousiast ons weer te zien. Tijdens de les hielpen we de leerlingen met oefeningen maken, voorlezen en het verbeteren van testen.
De leerkrachten gaven de kinderen een stickertje wanneer ze hun oefeningen goed gemaakt hadden. Het lesverloop en de methoden waren vrij eentonig. De leerkracht geeft uitleg, de leerlingen worden mondeling betrokken bij het lesgeheel en schrijven nadien de oefening uit het leerboek neer in hun cursus. De leerkrachten doen hier hun uiterste best! Je ziet bovenaan enkele leuke foto's van in het klasje!
Na de pauze maakten we kennis met Isabeau, zij is de zorgleerkracht op de school. Ze gaf ons uitleg over de werking van de school en de achtergrond van de kinderen. Haar taak als zorgleerkracht is dat alle leerlingen op de school kunnen lezen. Isabeau is er van overtuigd dat alle leerlingen moeten kunnen lezen, ieder op hun eigen tempo en eigen niveau. Ze bracht een test mee waarmee ze de leerlingen kan scoren op hun niveau. Ze moeten telkens gedurende ƩƩn minuut woorden lezen of wiskunde oefeningen maken. Op basis van het resultaat dat de leerlingen behalen, wordt hun persoonlijk niveau bepaald.
Deze testen zijn belangrijk om een eerste indruk te krijgen van de kinderen. De leerlingen komen op zes jarige leeftijd op de school aan. Ze kunnen niet lezen, schrijven en begrijpen soms de taal niet. āDe leerlingen houden hun boekje soms onderste boven vast terwijl ze kijken naar prentjesā vertelde Isabeau ons. De leerlingen krijgen thuis weinig/geen begeleiding en kunnen hun eigen naam niet schrijven. De kinderen kennen geen manieren, lichaamsdelen of bepaalde regels. Dit is heel anders dan bij ons!
Isabeau vertelde ons heel wat over het schoolsysteem. Er zijn verschillende graden in Zuid-Afrika. De leerlingen gaan op zes jarige leeftijd naar grade R. Dat is hier de zogenaamde kleuterklas die wij kennen, met als verschil dat deze hier maar ƩƩn jaar duurt. Deze eerste R grade kunnen de leerlingen maximum ƩƩn keer overdoen indien nodig.
Vanaf zeven jarige leeftijd komen de leerlingen terecht in de lagere school. Hier heeft de school grade 1 tot grade 10. De leerlingen gaan tot hun vijftien jaar naar de lagere school, tenzij ze ƩƩn of twee jaren moeten dubbelen. Het systeem in Zuid-Afrika is zo, dat leerlingen grade 1, 2 of 3, slechts ƩƩn keer mogen dubbelen. Stel dat een leerling in de eerste graad niet kan volgen en zijn jaar moet hernemen, dan moet hij ongeacht zijn resultaten het tweede en het derde jaar doorgaan naar het volgende jaar. Hetzelfde geldt voor de vierde, vijfde, zesde en zevende graad.
In theorie is het dus mogelijk dat een leerling in de zevende graad terechtkomt, zonder dat hij kan wat er van hem verwacht wordt (bv. Lezen, schrijven ... ). Het enige verschil met zijn klasgenoten is dat hij dan twee jaar ouder zal zijn.
Na de zevende grade, volgt de achtste, negende en tiende die eveneens maximum ƩƩnmalig gedubbeld mogen worden.
Wanneer de schoolloopbaan van de leerlingen normaal verloopt, is een leerling vijftien jaar in de tiende graad. Vanaf dan mogen leerlingen de school verlaten en gaan werken. Diegenen die capaciteiten hebben om verder te studeren kunnen naar het hoger onderwijs gaan (grade 11 en 12). Bij ons is dit gekend als het secundaire onderwijs. Op zeventien jarige leeftijd eindigt de schoolse periode (indien de leerling steeds zonder problemen kan doorstromen).
De jongeren gaan dan werken en komen vaak terecht in hetzelfde milieu als hun ouders. De ouders zijn arm, wonen in Townships en gaan vissen voor de kost. Wanneer het visseizoen slecht is, is er onvoldoende inkomen waardoor kinderen geen voedsel krijgen.
Tijdens de zwangerschap zijn er vrouwen die alcohol of drugs gebruiken waardoor kinderen met beperkingen geboren worden. Op de school zijn enkele kinderen met het FAS (Fatal alcohol syndrome) of downsyndroom. De leerkrachten proberen de kinderen heel wat kennis mee te geven, vaak tevergeefs.
Om positief af te ronden moeten we zeggen dat de leerlingen allemaal heel graag willen leren. Ze willen alles doen wat hun leerkracht wilt op jonge leeftijd. Vanaf twaalf-dertien jaar komen ze in de puberteit, waardoor gehoorzamen moeilijker wordt ā¦
Goeienaand lezers!
Kommentare